HER GÜN BEŞ ÖĞÜN MEYVE YE SAĞLIKLI KAL

Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Siirt Meyveciliği konulu bir çalıştay düzenlendi.Ülkemizin çeşitli üniversitelerinden gelen Prof.Dr.Seyit Mehmet Şen, Prof.Dr.Faik Ekmel Tekintaş, Prof.Dr.Turan Karadeniz ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi Müdürü Dr Yılmaz Boz’un katılımıyla gerçekleştirilen ulusal düzeydeki çalıştayda, genel olarak meyvelerin yararları ve Siirt meyveciliği konuları ele alındı.

Moderatörlüğünü de yaptığı çalıştalın açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Koray Özrenk, önümüzdeki dönemlerde çeşitli çalıştay, konferans ve şenlikler düzenleyeceklerini ve çiftçiye yardımcı olma çabası içerisinde olacaklarını belirtti.

Rektör Prof.Dr.Murat Ermanda yaptığı konuşmada, 2013 yılında kurulan ve günümüzde 7 bölümde eğitim veren Ziraat Fakültesinin genç dinamik ve kendi alanlarında uzman bir akademisyen kadrosuna sahip olduğunu belirtti. Prof.Dr.Erman, önümüzdeki yıldan itibaren peyzaj mimarisi bölümünün de açılması için gerekli girişimlerin yapıldığını sözlerine ekledi.

Daha sonra gerçekleştirilen çalıştayda Prof.Dr. Seyit Mehmet Şen cevizin yayarları üzerinde durdu. Omega 3 açısından en zengin bitkilerin keten tohumu ve ceviz olduğunu belirterek her insanın günde 30 gram kadar yani 5 -6 adet cevizi tüketmesi gerektiğini söyledi. Geçmiş dönemlerde cevizin ekmeğe katık yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Şen, bu meyvenin Parkinson alzhameir, damarlarda plaklaşma gibi hastalıkların önüne geçtiğini ifade etti. Lif oranın en yüksek meyvenin olan cevizin anti oksidan olduğunu da belirten Prof.Dr.Şen cevizin yanı sıra badem, fıstık ve fındığın çerez olarak tanımlanmaması gerektiğini ifade ederek, sofralardan eksik edilmemesini istedi. Prof.Dr.Şen kabuklu meyvelerin anında kırılarak tüketilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Prof.Dr. Tekintaş yatırımcıların modern meyve yetiştiriciliğine yöneldiğini, ticari işletmelerin karlı ve pazar istekleri yüksek tür ve çeşitlerle kurulması gerktiğini vurguladı.

Meyvelerin bir sağlık kaynağı olduğunu belirterek çeşitli meyvelerin hangi hastalıklara iyi geldiğini anlatan Prof.Dr. Turan Karadeniz, karabiber ve fındığın birlikte kavrularak yenilmesi halinde gribe çok iyi geldiğini söyledi. Meyvelerin bol lifli olduğunu ve bir insanın günlük 30 gram lifli gıdalar alması gerektiğini ifade ederek ülkemizde bu miktarın ancak 12 gram olduğunu belirtti. Bundan dolayı günde 5 öğün meyve tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr.Karadeniz, 100 gram Siirt fıstığında 4 gram lif bulunduğunu ve lifli gıdaların aynı zamanda kabızlığa karşı iyi geldiğini sözlerine ekledi.

Dr .Yılmaz Boz’da yaptığı konuşmada meyvecilik alanında yaptıkları çalışmaları anlattı.Siirt yöresine ait tayfi ve haseni gibi üzümlerin başka ekolojilerde yetiştirildiğinde aynı aroma ve kaliteyi veremeyeceği görülmüştür. Yerli çeşitler yanında kaliteli bölgeye iyi adapte olacak farklı üzüm çeşitlerinin de denenmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Dr.Boz ekonomik değeri yüksek olan, antioksidan özellikler taşıyan Aronya adlı yeni bir sağlık meyvesinin Siirt florasına uygun bir yapıya sahip olduğunu belirterek bu bitkinin denenmesini önerdi ve Siirt’e fidan gönderebileceklerini söyledi.

Soru ve cevap bölümünün ardından çalıştay konuşmacılara plaket ve hediye takdimi ile sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir